İşte yine yepyeni bir sayfa! Tüm bildikleriniz sil baştan. 18 ay - 24 ay döneminde oturmak küçük gurmelerin en sevdiği eylem sayılmaz. Birçok anne bebeğinin peşinde kaşıkla gezerek beslemeye tam da bu aylarda başlar. Çünkü küçük gurmenin o sıkıcı mama sandalyesinde oturmaya hiç mi hiç niyeti yoktur!  Eğer baştan sağlam bir yemek yeme alışkanlığı oturtmadıysanız emin olun işiniz bundan sonra kolaylaşmayacak. Bazı uzmanlara göre bebek beslenmesinin bu şekilde olmasında sakınca olmasa da bu aylar iki yaş sendromu başlamadan önce ipleri elinize almanız gereken aylar. Üstelik hiçbir şey sandığınız kadar zor değil, unutmayın kısa bir süre tutarlı davrandığınızda bebekler hemen her şeye alışabilir.
 
İnanması zor ama aslında bebeğiniz kendi kendini beslemeye çoktan hazır. Parmak yiyeceklere daha başlamadıysanız şimdi tam zamanı. Çiğneme ve yutma konusunda artık o bir usta, korkmanız gereken bir şey yok. Yeter ki parmak yiyeceklerin altın güvenlik kurallarına  uyun.
 
Küçük gurmeniz 18 ay, 19 ay, 20 ay, 21 ay, 22 ay, 23 ay döneminde 3 ana 2 ara öğün yiyebilir. Süt  hala beslenmesinin önemli bir parçası. Ara öğün olarak  süt verebilirsiniz. Hala anne sütü alıyorsa çok şanslısınız. İnek sütü ve devam sütleri de önemli birer protein ve kalsiyum kaynağı.  Tabii unutmamakta fayda var, ne kadar çok süt içerse ana öğünlerde o kadar az iştahı olacaktır. Dengeyi bulmakta fayda var.  
 
Bu arada aman ara öğünlere dikkat, bu dönemde ara öğün olarak abur cubur yiyen çocuklarda bu bir alışkanlık haline gelebiliyor. Unutmayın bebeğiniz dondurmayı her zaman bezelyeye tercih edecektir. Bir kereden bir şey olmaz demeyin, küçük gurme dondurma, çikolata, kurabiye  gibi karşı koyulmaz tatlarla erken yaşta tanışırsa, artık brokolinin tadı ona çekici gelmeyecektir. Üstelik kalori ihtiyacını giderdiğinden, meyve sebzeden alacağı kaloriye de gerek kalmayacaktır. Bu yüzden bebeğinize hem lezzetli hem de sağlıklı ara öğünler hazırlamanız gerekli. 
 
Çocukların yaşına, boyuna ve hareketliliğine göre günlük kalori ihtiyacı değişse de, uzmanlara göre bu dönemde ortalama olarak 1000-1400 kaloriye ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
 
Buna göre küçük gurmeniz her gün:
 
400-500 ml süt  (ya da muadili)
Bir porsiyon et veya baklagil
1 yumurta 
1 ya da 2 porsiyon sebze
1-2 porsiyon meyve
1-2 porsiyon tam tahıllı besinler veya 3 dilim tam  ekmek yiyebilir.
 
Uyarı
 
Her çocuk farklıdır. Bu menüler sadece yol gösterir niteliktedir. Çocuğunuza menü oluştururken doktorunuza danışınız.

18-24 ay beslenme tablosu için tıklayın.

312 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku