Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun, mutfakta ona uygun görevler bulabilirsiniz. Mutfağı eğlenceli bir sınıf olarak düşünün. Çocuklar yemek hazırlarken tarifleri okumak, malzeme ve aletlerin isimlerini öğrenmek, ölçerken matematik becerilerini geliştirmek ve malzemeleri karıştırdıkça basit fen deneyleri yapmak imkanı bulurlar. Talimatları takip etmek, zamanlama ve sıralamaya saygı duymak, yoğurmak, çırpmak ve bunları yaparken motor becerilerini geliştirmek, pişme süresince sabırla beklemek de bu öğrenmelerden bazıları… Mutfakta geçirilen zamanların çocuğunuza uzun vadede zaman yönetimi, organizasyon becerileri, sorumluluk alma anlamında olumlu katkıları olur. Çocuğunuz büyüdükçe, aile için yiyecek hazırlamak, yenecek yemek hakkında kararlar almak, mutfakta güvenle hareket edebilmek çocuğunuzun kendine güvenini olumlu yönde etkiler.

Mutfağınızı çocuğunuzla paylaşmak, çocuğunuzun yeni yiyeceklere karşı ilgisini arttırır ve ömür boyu sürecek sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmesine yardımcı olur. Çocukların yiyecekleri denemeleri için onlara alışmaları gerekir. Ve tabii ki elleriyle dokunup parçalayacakları, ezip suyunu çıkaracakları ve koklayacakları bir yiyecek artık onlar için yeni değil, tanışmış oldukları bir yiyecek olacağından sofrada tüketme ihtimalleri oldukça yükselecektir. Yemek seçen ve özellikle abur cubura düşkün olan çocukların, mutfağa girip sebzeli, meyveli, tahıllı, proteinli farklı yiyecekleri hazırlaması, onları tüketmeleri için son derece teşvik edicidir.

Sebze ve meyve alışverişine birlikte gidebilirsiniz. Mevsim meyve sebzelerinden bahsedebilisiniz. Ona karpuzlu bir içeceği kışın neden tüketemeyeceğini de böylelikle anlatmış olursunuz.

İş, spor, okul zamanlarının zorlayıcı olmasından dolayı ailece sofraya oturmak çoğu zaman zor oluyor. Çocukları mutfağa dahil etmek, birlikte yemeğe oturmak açısından büyük bir adım olacaktır. Hafta içlerinde bu durum sizin için zorlayıcı oluyorsa, en azından haftasonları bir geceyi bu şekilde düzenli olarak geçirmeyi deneyin.

Çocukları yemek pişirmeye dahil etmek zaman, sabır ve fazlaca temizlik gerektirir. Özellikle de çocuğunuz küçükse. Ama bu süreçte çocuğunuzun öğrendiklerini ve onunla paylaştığınız anların kıymetini gördüğünüzde, bu emeğe değdiğini göreceksiniz.

16 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku