7- Tatlı ve atıştırmalıkları sınırlayın

Çocuğunuz akşam üstleri midesini kraker ve meyve suyuyla doldurursa o kadar tatlı ve tuzlu olmayan havucu, brokoliyi akşam yemeğinde yemek istemeyecektir. Ara öğünleri miktar olarak sınırlı tutun ve bunları da sağlıklı atıştırmalıklardan seçin. Sebzeli atıştırmalık tarifleri için tıklayın.

8- Ana öğünü doğru sıralayın

Ana yemeğe otururken çocuğunuzun ara öğünde atıştırmalıkları fazla kaçırmamış olması ve aç olması çok önemli. Yemeği sofraya getirirken önce sebzeyi, sonra proteinli besini, en son da karbonhidratlı besini getirin. Örneğin yemekte karnıbahar, köfte, salata ve tam makarna varsa, öncelikle karnıbahar ve salatanın sofraya gelmesini sağlayın. Bunlar bir miktar tüketildikten sonra köfteyi, o bitince de tam makarnayı getirin. Hepsini aynı anda getirirseniz herhalde dünyadaki tüm çocuklar önce makarnayı silip süpürecek, sonra bir köfte ağzına atıp doydum diyecektir.

9- Kararlı olun

Çocuğunuzun yeni bir besinden bir lokma alması için o besini ona 12 (hatta bazı kaynaklara göre 15-20) kere sunmanız gerekebilir. Yeni besinleri göstermek, ortada bırakmak, sunmak anahtar kelimeleriniz olsun. Yemese bile o sebzeyi tabağına koymayı sürdürün. Yeterince alıştıktan sonra yiyeceğini göreceksiniz.

Unutmayın, kararlı olmak ısrarcı olmak demek değildir. Bir yemeği yemesinde çok fazla ısrarcı olursanız, belki bunu o anlık başarabilirsiniz ancak başarınız sadece çocuğunuzun o öğünde alacağı besin değeri ile sınırlı kalır. Israr ile yemek yedirilen çocuklar ileride çoğunlukla yeme problemi olan bireylere dönüşürler.

Çocuğunuz ciddi bir besin eksikliği, gelişim geriliği, kilo kaybı gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya olmadığı sürece –ki böyleyse rutin kontrollerinde doktoru mutlaka size söyleyecektir, endişeniz varsa mutlaka doktorunuza danışın- çocukların damak zevkini geliştirmenin anahtarı sabır, esneklik ve sağlıklı bir bakış açısıdır; Çocuğunuz nasıl ayak parmaklarını ağzına sokmak gibi alışkanlıklarını büyüdükçe bıraktıysa; %99 ihtimalle yemek seçmeyi de bırakacaktır.

10- Tadına baktırın

Bir yemeği sevmediğine karar vermek için önce tadına bakmak gerekir. Çocuğunuzu yeni yiyecekleri tatmaya teşvik edin. İşin doğrusu, bir çocuk bir yemeği sevmemeye baştan karar verdiyse, tadına baktığında da sevmeyecek ya da sevmediğini söyleyecektir. Tadını beğenmediğini söylediğinde mutlaka o besini önünden kaldırın. Bu şekilde size olan güveni pekişecek ve bundan sonraki seferlerde yeni tatları denemeye daha ılımlı yaklaşacaktır. Bazen de çocuklar sırf kendilerine verilen bu iktidarın keyfini sürmek için kararını değiştirdiğini ve yemek istediğini söyleyebilir. Tabağını geri getirin ve fazla tepki vermemeye çalışarak keyfini sürün. Eğer kararını değiştirmediyse de, birgün bir sebzeyi sevdiğini söyleyebileceğine inanın, ona her zaman farklı çeşitler sunmaya devam edin.

155 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku