1) Süzme peynir ne kadar sağlıklı biz merak ediyoruz. Oğlum 3 yaşında süt ve süt ürünlerini hiç sevmiyor. Denemediğimiz peynir çeşidi kalmadı. Tadına baktığı tek peynir süzme peynir.



Süzme peynir, sütün suyunun uçurulup yoğunlaştırılması ve sonrasında mayalanmasıyla oluşan ve tamamen kapalı ortamda el değmeden üretilen bir peynirdir. Kıvamı, yapısı ile de içerdiği yüksek besin değerinin yanında  tüketicide beyaz peynirden farklı bir algı oluşturmaktadır. Yapısının hem dilimlenebilir hemde sürülebilir şeklinde olması tüketicide tüketim çeşitliliği ve kolaylığı sağlamaktadır. Bu peynirin üretimi tamamen otomasyonla gerçekleştirildiğinden hem dışarıdan bulaşmalara engel olunmakta hem de olası mikrobiyal yükün gelişme koşulu için yeterli zamanı bulamadığından hijyen açısından daha avantajlıdır.

 2) Kaan da sadece TEKSÜT’ün 3’ü 1arada paketlerindeki tel peyniri yiyor. (17 aylIk ) Bu peynirin besin değerleri diğerleriyle aynı mıdır?



3 lezzet ürünümüzde bulunan diğer peynirlerimiz  dil peyniri, örgü peyniri gibi tel peyniri de orijin olarak aynı yapıda olmakla beraber, işleme ve proses açısından, yağ, kuru madde, tuz, asitlik vb. değerler açısından birbirleriyle farklılık göstermektedir. Ancak besin değerleri açısından TEKSÜT 3 lezzet ürünleri içinde önemli bir farklılık yoktur.

3) Paketli peynirlerin üretimi hijyen koşullarına uygun mu? 


Bir ürünün hijyen koşullarına uygun olup olmaması üretim kurallarına uyması ile ilgilidir. Ambalajlama- paketleme aşaması da bu kurallar zincirinin bir parçası olduğundan, bu aşamanın hijyen koşulları açısından önemlidir. 
Ambalaj ürünü korur, ürünün bozulmasını engeller. Ambalaj hijyen sağlar ve koruyucu tedbirdir.



4) Uht ve günlük süt arasındaki fark nedir?

UHT süt yüksek sıcaklıkta işlem görmüş süt demektir. Sütün hızlı bir şekilde  yüksek sıcaklıklara  çıkartılıp 3-5 sn. tutulduktan sonra hızlı bir şekilde soğutulmasıyla elde edilen süttür. Bu işlemle neredeyse hiçbir bakteri kalmıyordur. Yüksek sıcaklıkta yapılan bu sterilizasyon ve ambalajlama sayesinde ve hava ile temas olmadığı için zararlı bakteri gelişimi olmuyor ve sütün raf ömrü uzuyor. Pastörize günlük süt ise, UHT sütten farklı olarak çiğ sütün yeteri kadar sıcaklıkta (74-77 °C) 15 sn. kadar ısıtılması ve hızlı bir şekilde soğutulması ile elde edilir.  UHT sütte yüksek sıcaklık uygulaması ile tüm mikroorganizmalar elemine edilirken, günlük sütte daha düşük sıcaklık uygulamasıyla sadece patojen yani hastalık yapan mikroorganizmaların elemine edilmesi amaçlanır. 



5) Günlük sütte katkı maddesi var mı? Soda ya da karbonat koyuluyor mu?

İşlenmiş süt için en önemli koşul, kaliteli, uygun ve standart bir ham madde kullanılmasıdır. Ham maddede bir uygunsuzluk yaşanır ise, hijyen koşullarında aksaklık, süt saklama sıcaklık değerlerinde yükselme vb. durumlarda sütte mikroorganizma gelişimi meydana gelir. Normalde sütün saklama sıcaklığı 4-6 C arasında idealdir. Aksi takdirde sütte asitlik yükselmesi yani ekşime gibi durumlar oluşur. Tasvip edilmeyen bir durum olsa da, bazı işletmelerde bu sütün işlenebilmesi için, yani asitliğinin normal seviyelere çekilebilmesi için bu gibi katkılar yapıldığını duymaktayız. Bu koşullarda gelen sütler bizim işletmemizde ilk giriş kontrolündeki analizlerde hızlı şekilde tespit edilip, işletmeye hiç girmeden reddedilip iade edilir.



6) En sağlıklı ve besin değeri yüksek peynir hangisidir?



Süt ürünlerinin içerdiği yüksek protein, karbonhidrat ve yağ içeriğinden dolayı besin değeri oldukça yüksektir. Herhangi bir peynir için besin değeri yüksekliğinden söz edebilmek için özellikle yağ oranı önemlidir. Ancak yağ oranı yüksek bir süt ürününün besin değeri yüksek olduğu kadar kalorisi de yüksek olduğu için, sağlık – metabolizma açısından tüketiminin sınırlı olması gerekir. Protein açısından ise vücudun temel yapı taşlarını oluşturması ve gelişim için gerekli en temel bileşikler olması, süt ürünlerini beslenmede vazgeçilmez kılmaktadır. Ayrıca mineraller açısından, süt ürünlerinin özellikle Kalsiyum zengini olması da kemik gelişimi açısından bu ürünlerin beslenmede önemini ortaya koymaktadır.



7) Taze kaşar peyniri nasıl üretiliyor? Süresi geçmis peynirleri alıp tekrar peynir haline getirip satan firmalar var mı?



Kaşar peynirinin üretimi ülkemizde çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. En belirgin ayrımı olgunlaştırma yapılıp yapılmamasıyla ilgilidir. Eski kaşar uzun süre olgunlaştırılan bir peynir olmasına karşın, taze kaşar peyniri ise sütün mayalanıp pıhtılaştırılıp, oluşan telemenin haşlanarak hamur haline getirilip, kalıplanıp olgunlaştırılmasıyla tüketime hazır hale getirilen bir peynir çeşididir. Kuru haşlama tekniğinde teleme adı verilen ham peynir kullanılmaktadır. Yeniden işleme için kuru haşlama tekniği uygulayan  üretimlerde bu şekilde yeniden değerlendirme yapılıyor olabilir ancak son tüketim süresi geçmis ürünlerin yeniden kullanımı doğru değildir, kesinlikle kullanılmamalıdır. Teksüt kaşar peyniri üretimleri, taze ham peynirler ile yapılmaktadır.



8) Hazır yoğurt alınca 15 gün buzdolabında kalsa bile bozulmuyor artık çöpe atıyoruz. Bir zamanlar kamu spotu yapılıp sokaktan süt almayın deniliyordu. Şimdi ise süt alıp ev yoğurdu yapın deniliyor. Paketli yoğurtlar sağlığa zararlı mı?



Hijyenik koşullarda üretimi yapıldıktan sonra koruyucu atmosferde kapatılan, ambalajlanan ürünlerin bu sürelerde bozulmadan kalabilmesi normaldir. Ancak bu süre içinde dış koşullar, depolama ve sıcaklık değerleri de önemli rol oynamaktadır. Burada meydana gelebilecek bir soğuk zincir kırılması ürünün son tüketim tarihini değiştirebilecektir.  Ev yoğurdunun yapılmasının önerilmesi ise; herhangi bir katkı kullanımı şüphesinin ortadan kaldırılmasıyla ilgilidir. Ancak burada ortaya çıkan ciddi bir sorun bulunmaktadır. Ham madde olarak kullanılan çiğ süt kalitesi standardın altında ise, hedeflenen yarardan çok zarar verebilir. Teknolojisini ve sistemini kurmuş, marka değerini oluşturmuş güvendiğiniz firmalarda, ham madde girişlerinde birçok parametre üzerinden analizler yapılır. Bu analizler sonrasında uygun olmayan sütler işletmelere alınmayıp reddedilir. Sokak sütüyle yapılan ürünün öncelikli olarak ham madde kalitesi net bilinmediğinden şüphelidir ve üretim kontrolsüz şekilde gerçekleşir. Ancak yüksek teknolojili sistemde ham maddeden başlayarak tüm aşamalar kontrollü bir şekilde ilerlemektedir. Bu durumda ürünler hem standart kalitede hem de hijyenik üretim aşamalarıyla gıda güvenliği sağlanarak gerçekleştirilmektedir. 



9) Uzun bir süredir süt ve süt ürünlerinin özellikle de çocuklar tarafından tüketilmemesi öneriliyor.  Tüketilecekse de yoğurt veya kefir olmalı deniyor. İnek sütünü neredeyse hiçbir faydasının olmadığı doğru mudur?



Sağlıklı bir büyüme ve düzenli bir gelişim gösterebilmek için her gün süt ürünleri tüketmek gerekmektedir. Süt, protein, karbonhidrat, yağ grubu ile, minerallerden; kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ,vitamin olarak A, B, D, E ve K vitamini içeren çok zengin bir gıdadır. Büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan süt, vücuda güç vererek kemikleri sağlamlaştırır ve bu yolla  insanlarda kemik erimesini önlemeye yardımcıdır. Ayrıca mikropların neden olduğu enfeksiyonlara karşı vücuda direnç verir.  Bu açıdan tüketilmesi önemli bir besin kaynağıdır.

 Süt, yağ, laktoz, protein, mineral madde ve sudan oluşan kompleks bir karışımdır. Yoğurt tüketimine daha yoğun ilgi olmasının nedeni ise  laktoz, yağ ve peynirdeki tuz gibi parametrelere daha hassas kişiler için daha rahat tüketim sağlayabileceğindendir.

 İnek sütünün insan gelişimi için bu kadar sağlıklı maddeyi barındırması karşısında faydasız olması düşünülemez . 





10) Piyasada satılan kaşar peyniri, krem peynir gibi peynirlerin kötü peynirlerden eritilip yapıldığı söyleniyor dogru mu?



Krem peynirinin üretiminin tamamı ve bir kısım kaşar peynirinin üretimi eritme peynir üretimi tekniğiyle yapılmaktadır. Yanlış algıya açık bir durumdur. Marka değerini oluşturmuş güvendiğiniz firmalarda bu üretimler için yarı mamul şeklinde ürünler hazırlanır ve eritme teknolojisi kullanılarak krem ve kaşar peyniri üretimleri gerçekleştirilir. TEKSÜT’te eritme peynir teknolojisiyle üretimi yapılan peynirler için taze ham peynirler kullanılmaktadır.




11) Kutulu süt vermemde sakınca var mıdır acaba? Bebeğim 14 aylık.



Hekim tarafından aksi önerilmediği (laktoz intoleransı olması vb.) takdirde tüketilmesinde sakınca görülmemektedir.



12) Peynir ve tereyağının içinde koruyucu ve katkı maddesi kullanıyor musunuz? Bebeğim için güvenle kullanabilir miyim?



Ürünlerimizde sağlığa zararlı olabilecek mikrobiyal ve enzimatik  koruyucu ile renk maddeleri kullanılmamaktadır.



13) Kutu sütler homojenizasyon işlemi sırasında nasıl işlemlerden geçiyor?



Homojenizasyon işleminde, süt çok yüksek basınçlı bir bölmeden geçirilir. Bu aşamada yağ katmanları bozularak sütte bulunan su ile iyice karışması sağlanır, yani su ve yağ homojen olarak dağılır. Sonuç olarak her tarafında aynı özelliği gösteren bir sıvı elde edilmiş olur ve bu haliyle yağ ile su katmanları birbirine iyice karıştığı için süt iki katmana ayrılmaz.




14) Kutulu süt ürünleri alırken hangi katkı maddelerinden uzak durmalıyız?



Kullanımı yasalarla belirlenmiş ve belirlenen sınırları aşmayan katkılar sağlık için sorun yaratmaz.

15) Sütler işletmeye gelene kadar ne şekilde toplanıyor ve korunuyor?

Köylerde süt toplama merkezlerimiz var. Buraya köylerdeki sütçüler, sütlerini getiriyorlar. Herbirinden bir miktar numune alınıyor, yerinde kontrol ediliyor ve kayıt ediliyor. Tank dolduğunda soğuk zinciri kırılmadan, soğutuculu araçta işletmeye geliyor ve girişte numune alınıp test yapılıyor. Eğer antibiyotik bulunursa, su oranı yüksek çıkarsa vb. şüpheli durumda, dönüp tek tek alınan numunelere test yapılıyor ve böylece problemli sütü kimin getirdiği hızlıca tespit ediliyor. O köyün sütü iade ediliyor. Bu şekilde süt toplama sisteminde, kendi iç denetimini yaratmış oluyorsunuz. Kimse problemli süt getirip tüm grubu zarara sokmayı göze alamıyor. Tabi ayrıca yaptırımı da var. Uzun zamandır sistem bu şekilde olduğu için neredeyse hiç sorunlu ürünle karşılaşmıyoruz. 

16) Sokak sütüne ve bu sütten üretilip satılan peynire güvenebilir miyiz?

Süt besleyici yapısı ve protein, yağ gibi zengin içeriği nedeniyle çok hızlı bakteri üreyen bir ürün. Bu nedenle 4C-8C arasında saklanması gerekir. Sokak sütünün soğuk zincirinin kırılıp kırılmadığını tespit edebilir misiniz?Ayrıca hijyen ve gıda teknolojisi çok pahalıdır. Peyniri temin ettiğiniz noktada bu hijyen mükemmel şekilde sağlanabiliyor mu? Hijyen sistemi ve soğuk zinciri mükemmel kurulmuş mu? Üretim alanındaki havalandırma çok önemli. Biz ameliyathanelerde kullanılan HEPA filtre kullanıyoruz. Havada bulunan küf, maya vb. en az %99.5 oranında temizleyen teknolojidir. Ayrıca işletmemiz sadece ürün bazında kontrolden ziyade, ortam havası, su, ekipman-makine, personel, ambalaj vb. parametrelerde de sürekli mikrobiyolojik analizlerini yapıp bu noktaların da kontrollerini sağlamaktadır. Bu üretimin en önemli kriteri denetlenebilir olmasıdır. Temin ettiğiniz işletme denetleniyor mu? İnek sağlıklı mı? İnek sağlık kontrollerinden geçiyor mu? İnek nasıl besleniyor, bakılıyor? Her bölgenin zeytini, meyvesi nasıl farklılık gösteriyorsa, süt de yöreye göre lezzet ve içerik zenginliğinde farklılık gösterebilir. Örneğin bizim işletmemiz Gönen’de, bu bölgenin eti de sütü de çok farklıdır. Çünkü doğası hayvancılık için çok zengin ve çok elverişli.

Bizim işletmemiz , sahip olduğumuz yönetim sistemlerince, devlet kurumlarınca hem de zincir marketlerin gönderdiği bağımsız denetim şirketlerince sık sık denetlenmektedir. 1997den beri Amerikada ürünlerimiz satıldığından, FDA tarafından da denetimden geçtik. İşletmemiz BRC ve FSSC 22000 gibi üst düzey Gıda Güvenliği yönetim sistemlerine sahip olmakla beraber ISO 9001 Kalite Yönetimi ve Helal Food belgelerine de sahiptir. Sokak sütü-peyniri satıcınızın imkanları ve referans belgeleri gerçekten içinize siniyor mu? Bu sorulara cevabınız, modern tesis ürününe mi yoksa sokak tipi ürüne mi güveneceğinizi belirleyecektir.

6 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku