Faydaları

Çok etkili bir antioksidan.Kalp damar sağlığı açısından çok önemli bir besin. Kemikleri güçlendiriyor, zekayı açıyor. Beden sağlığına olduğu kadar ruh sağlığına da çok iyi geldiği biliniyor. Diğer kuruyemişlere oranla cevizin omega-3 yağ oranı daha yüksek. Aynı zamanda tiyamin, B6, folik asit, fosfor, magnezyum, bakır gibi vitamin ve minerallerden de zengin. Çok iyi bir E vitamini kaynağı.
 
Cevizin şekli tıpkı insan beynine benziyor. Birçok kültür onun “beyin besini” olarak kabul etmiş durumda. Asya’da öğrenciler sınavdan önce ceviz yiyor. Bizdeki küp şekerin yerine çok daha sağlıklı bir uygulama olduğu kesin...
 
Uyarı
 
Bebeklerimiz katı gıda yemeye başlarken akılımızı karıştıran sorulardan biri “Bebeğime kuru yemiş vermeli miyim?” Bu konuda tereddütler çok, çünkü kuru yemişler alerji yapmaya yatkın gıdalar.Pek çok doktor bebekleri  12 ila 36 ay arasında kuru yemişlerle tanıştırmak gerektiğini söylüyor. Ama bu çok büyük bir yaş aralığı. Peki biz ne yapacağız? Bu yaş aralığının bu denli geniş olması çocuk doktorları arasında tam bir fikir birliği olmamasından kaynaklanıyor.
 
Bu durumda yapılacak en mantıklı şey, kuru yemişlere başlama zamanınızı kendi çocuğunuzun özelliklerini göz önünde bulundurarak kendi doktorunuzla kararlaştırmanız. Eğer alerjik bünyeli bir bebeğiniz yoksa, ailenizde bir alerji hikayesi yoksa, bebeğinizi 12 ay civarında kuru yemişlerle tanıştırabilirsiniz.
 
Ama alerjiye yatkın bir bebeğiniz varsa belki 24 ile 36 ay arasında bir zamanı bekleyebilirsiniz.
Kuru yemişler arasında alerji yapma olasılığı fazla olanlar; ceviz, badem, keşu, fındık, antep fıstığı, yer fıstığı... Bu arada yer fıstığı alerjisi hayli fazla. Ve en çok da bebeklerin ilk yılında ortaya çıkıyor. Yer fıstığına olan alerji küçük rahatsızlıkların yanı sıra son derece ciddi rahatsızlıklara kadar varabiliyor. Ancak günümüzde pek çok uzman buna rağmen özellikle ceviz için 6. aydan sonra azar azar başlanabilir diyor.
 
Alerji ile baş etmenin yolları için tıklayın.
 


Aklınızda bulunsun
 
Ceviz alırken kabuğuyla alacaksanız, içi hafif olanları tercih etmeyin. Bunlar eski ve kurumuş cevizlerdir. Ama bu arada yumuşak olanları da almayın. Kabuğu soyulmuş ceviz bir kabın içinde buzdolabında üç haftaya kadar taze kalabilir. Kabuklarının içindeki cevizler ise soğuk ve kuru yerlerde bir yıla kadar taze kalabilirler.

Gurme Bebek cevizli tarifler için buraya tıklayın.
 
Annelere not: Kabuğu, yaprağı, içi, dışı her yeri hem sağlık hem güzellik kaynağı :) Kabuğu ve yaprağının kaynamış suyu saç dökülmesine birebir. İçerdiği bakır ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kolojen oluşumunu artırır ve cildin elastikiyetini artırır. Göğüs ve prostat kanserini önlemeye de yardımcı olduğu söyleniyor.

100 gram cevizde;
 
15 gram protein
Omega 3- 9079 mg
Omega 6- 38.092 mg
C vitamini 1.3 mg
E vitamini 0.7 mg
K vitamini 2.7 mcg
Folat 98.0 mcg
Kalsiyum 98.0 mg
Demir 2.9 mg
Magnezyum 158 mg
Fosfor 346 mg
Potasyum 441 mg

161 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku