Havucun faydaları
Havuç bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalardan biri. İçinde A vitaminine ek olarak C vitamini, potasyum, B6 vitamini, magnezyum, demir, sodyum ve kalsiyum var. Ayrıca sindirimi de çok kolay.
Zihin açıcı, öğrenmeyi kolaylaştırıcı ve hafızayı güçlendirici özelliği de olduğu söyleniyor. Anne sütünü artırıyor. Göz sağlığı içinde önemli bir besin olan havucun gece görüşünü artırdığı biliniyor. Anne sütünü de artırıyor.
Katı meyve sıkacağınız varsa çocuğunuza havuç suyu da yapabilirsiniz, hatta ayına uygun meyvelerle havucu karıştırarak sıkabilirsiniz.. Söz veriyoruz, minik gurmeniz buna bayılacak. Her ne kadar posasından ayrılsa da havuç suyunun yararları da besin değeri de fazla. Gurme Bebek havuçlu tariflerine bakmak için tıklayın!
Aklınızda bulunsun
Havucu pişirirken tercih edilmesi gereken en sağlıklı yöntem buharda pişirmek. Bu sayede içindeki beta karoten de kaybolmuyor.
Havucu pürelerde kullanmadan önce kabuğunu incecik soymanızda fayda var. Pek çok gıdada olduğu gibi gurme bebeğiniz için havucun kabuklarını da sindirmek zor olabilir. Eğer soymaktan hoşlanmıyorsanız havuçları bir sebze fırçası ile suyun altında fırçalayabilirsiniz. Bu sayede üzerlerindeki tarım ilacından da büyük oranda kurtulmuş olacaksınız.
Püf noktası
Havuç alırken baştan sona kadar tek renk olmasına ve çatlakları bulunmamasına dikkat edin. Havuçların dipleri hafif yeşil olabilir. Ancak fazla yeşil olanlar havucun eskidiği gösterir. Mümkün olduğunca sert, gevşememiş ve üzerinde filizlerin, beyaz tüylerin olmadığı havuçları seçin. Havuçları en iyi saklama yeri ise tahmin edeceğiniz gibi buzdolabı.
Uyarı
Havucun da içinde tıpkı ıspanak ve pancarda olduğu gibi nitrat var. Bu nedenle bu yiyeceklerin bebekler 6 aylık olana kadar kesinlikle kullanılmaması gerekiyor.
Annelere not: Saçın hızlı uzamasını sağlıyor, güneş ışınlarının olumsuz etkilerine kaşı hem saçı hem cildi koruyor. Çatlak ve kırışıklıkların oluşmasını engellemeye yardımcı. Kemik erimesine karşı da oldukça etkili. İskelet ve baş ağrılarını hafiflettiği de söyleniyor. Bizden söylemesi :)
1 bardak (128 gram) doğranmış havuçta;
A vitamini 21383 IU
C vitamini 7.6 mg
K vitamini 16.9 mcg
Folat 24.3 mcg
Kalsiyum 42.2 mg
Magnezyum 15.4 mg
Fosfor 44.8 mg
Potasyum 410 mg
Sodyum 88.3
Omega 3- 2.6 mg
Omega 6- 147 mg
Kalori 52
Şeker 6 g
Protein 1 g
Lif 4 g
Havuç 6
Havuçta çok yüksek oranda beta karoten var. Havuçtaki beta karoten vücutta A vitaminine dönüşüyor. A vitamini de bebeklerin gelişiminde önemli bir yere sahip.