İşte başımızın tatlı belası ilave şeker içeren gıda ve içeceklerin bazılarında yeterince kalori olmakla birlikte besin değerleri daha düşüktür. Üstelik tatlı ve şekerli tatlara alışan bir bebek diğer gıdaları ve özellikle de tadı daha nötr olan sebzelere alışmakta zorlanır.

Bebeğinizin gelişiminde şekerin etkileri neler?

Şekerli içecekler, tatlılar… Hepsi gerçekten çok lezzetli! Ama şeker bebeğinizin gelişiminde nelere yol açıyor, şekerin zararları neler biliyor musunuz?  Çocukların bağışıklık sisteminin gelişiminde 0-3 yaş arası çok önemli. Bu yaşlardaki beslenme biçimi onların ileriki yaşlardaki sağlığını ve olası hastalıklarını belirler.

Çocukların fiziksel ve zihinsel açıdan tam anlamıyla gelişebilmeleri için 0-3 yaş arasında demir, protein ve zeka performansını etkileyen vitamin ve minerallerce zengin gıdaların tercih edilmesi son derece önem taşır. Şekerli yiyecek ve içeceklerle beslenen çocuklar büyüdükleri zaman diğerlerine göre tatlıya daha düşkün olurlar. Ayrıca bebeğinize şekerli gıdalar vermeniz sağlığı açısından ciddi problemlere neden olabilir:

    •   Şeker bebeklerin hassas dişlerinin çürümesine yol açıyor. Bu da ileride dişlerine dolgu yapılmasına hatta dişlerini kaybetmesine bile yol açabiliyor. Özellikle şeker katkılı içeceklerden kaçınmalısınız. Bu, çocuğunuzun gün boyu lolipop yemesiyle eşit derecede zararlı.  

    •   Şekerle beslenen bebekler büyüdüklerinde kilolu ve obez olma riski taşıyorlar. Bebeğinizin beslenme şekline göre vücudundaki yağ hücresi sayısını siz oluşturuyorsunuz bunu sakın unutmayın. Bu da ileriki hayatlarında, 2. tip diyabet, kalp rahatsızlıklarına ve bazı kanser tiplerine yol açabiliyor.

1 yaşına kadar bebek beslenmesine gösterilen özenin ileriki yıllarda da devam etmesi gerekir. Çikolata, şeker ve kolanın üç yaşına kadar çocukların hayatına sokulmaması çok önemli. Çikolata yüksek miktarda yağ içermekte, bu da onun mide ve pankreası için zararlı. Özellikle alerjik bebeklerin kesinlikle çikolata yememesi öneriliyor. Unutmayın, bebeğinizi şimdiden sağlıklı gıdalara alıştırmak, beslenmesini daha sonra düzeltmeye çalışmaktan çok daha kolaydır. Tatlı tarif araştırırken mutlaka masum şekerlerden yapılmış olanları tercih edin. Bebek tarifi ne kadar az şekerli ise o kadar makbul!
 
Bebeğinizin ne kadar şekere ihtiyacı var?  

Beyaz şeker kristalleri şeker kamışı veya şeker pancarından üretilmektedir. Şekerin bu arıtılmış ürünlerden elde ediliyor olması, kullanımında bir sakınca olmadığı intibasını yaratabilir. Üstelik vücudumuzun şekere gerçekten ihtiyacı da var. Ancak çok az miktarlarda! Minik gurmeniz 12 aylık olana kadar ona kesinlikle şeker katkılı besinler sunmamalısınız. Aile büyüklerinin tavsiyesine uyup hiçbir zaman şekere veya reçele batırılmış emzik vermeyin. Onun ihtiyacı olan şeker miktarı zaten anne sütünde, formül sütlerde, meyvelere, sebzelerde ve hatta tahıllarda bulunmaktadır.

Şekerli gıdaların temel görevi vücudumuza karbonhidrat sağlamaktır. Daha sonra bunlar glükoza dönüşür. Glükoz harika bir enerji kaynağıdır. Üstelik iştahı da açar. Ancak lolipop ve benzeri şekerlerin hiçbir besleyici özelliği yoktur, tamamen boş kaloridir. Minik gurmeniz bunların yerine bir elma veya havucu memnuniyetle kabul edecek, üstelik bunlardan aldığı doğal glükoz onun minik vücudu için çok daha yararlı olacaktır.

Şekersiz ve masum şekerlerle yapılmış pasta, kurabiye, kek, muhallebi, bisküvi, mamur isleri ve hatta çikolata tarifi arıyorsanız Gurme Bebek sağlıklı atıştırmalık ve tatlı tarifleri için tıklayın!

Masum şekerler   

Bebeğiniz ömür boyu şekerle tanışmasın demiyoruz. Bir yaşından sonra onu bal, ev yapımı reçel, marmelat ve pestille tanıştırabilirsiniz. 

Pekmez

Pekmezin içinde sayısız mineral var. Son derece besleyici. Pekmezi kullanırken 80 derecenin üzerinde bir ısı ile karşılaştırmamak gerekiyor. Yani pekmezi pişirmemek gerekiyor. Yüksek ısılarda HMF adlı bir kimyasal açığa çıkıyor, bu da bebeğiniz için iyi değil. Buna dikkat ettiğiniz sürece pekmez de son derece besleyici bir tat... Pekmezle ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Pestil   

İçinde şeker, pekmez ve meyve (elma, altın çilek, kuşüzümü) bulunur. İyileştirici bir özelliğe sahiptir. Jölemsi yoğunluğu ve içindeki pektin sayesinde beslenme kanalını ince bir zar halinde kaplar ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. 

Bal 

İşte size hem lezetli hem de iyileştirici, 1 yaş sonrası  bebek tarifi için uygun bir tatlı daha. Bal bebeğinizin bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlar, vücuduna güç verir ve virüsler ve hastalıklarla daha kolay baş etmesini sağlar. Yanlız dikkat! Bal yüksek alerji riski taşıyan gıdalardan biri. Bebeğinize haftada 1-2 seferden fazla vermemeli ve verdikten sonra vücudunun vereceği sinyalleri takip etmelisiniz. Bebeğinize ilk kez bal vermeden önce mutlaka doktorunuza danışın.  
Balla ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Reçel ve marmelatlar

Ev yapımı meyve reçelleri ve marmelatlar bebekler için hem sağlıklı hem de lezzetlidir. Minik gurmenizin bunlara bayılacağına emin olun! Ancak onu reçelle ilk kez tanıştıracağınız zaman dikkatli olun. Öncelikle elma, armut, kayısı gibi reçellerle başlayın. Miktarı da 2-3 çay kaşığını geçmesin. Unutmayın! Çilek, böğürtlen gibi kırmızı meyvelerin alerji riski yüksektir.    

Elma püresi

Elma püresi şeker yerine birçok tarifte tatlandırıcı olarak kullanabileceğiniz bir besindir. Elmaları karanfil veya tarçın ekleyerek suda pişirip ezerek elde edebilir, minik gurmenizin muhallebi, kahvaltı ve tahıllarını bununla tatlandırabilirsiniz. Tatlı tarif içinde de kullanabilirsiniz. Ayrıca yapacağınız tatlılarda elma suyu da işinize yarayacaktır.

Keçi boynuzu tozu

Bu konuda imdadınıza yetişecek en iyi alternatiflerden biridir. Hatta içerdiği doğal şeker oranıyla ve çikolatanın barındırdığı birçok özelliği taşıması sebebiyle çikolataya da alternatif olabilir. Buna karşın çikolatanın içinde bulunan yağ ve katkı maddelerini barındırmaz üstelik. Ayrıca kakao yerine keçiboynuzu tozunu kullanabilir. Çünkü kakaonun sahip olduğu birçok özelliğe ve tada sahiptir.

153 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku