Zeytinyağının faydaları nelerdir?

Kaliteli bir zeytinyağı tek başına bile bebeğinize gelişimi süresinde ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali sağlayabilir. Ayrıca çok iyi bir antioksidandır. Anne sütünde de bulunan E vitamini ve oleik asit içeriği ile zeytinyağı, normal kemik gelişimine katkıda bulunur. Anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin beyninin olduğu kadar, genel olarak sinir sisteminin gelişimini de desteklediğinden, gebe ve emziren annelere özellikle yararlıdır.

Besinlerle birlikte alınan yağ, sadece enerji verip sindirimi kolaylaştırmaz, aynı zamanda yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanımı için de gereklidir.     Bebeğinizin yemeğini yarım çay kaşığı zeytinyağıyla pişirmek besinlerden alması gereken gerekli maddeleri vücuduna daha sağlıklı ve doğru şekilde almasına yardımcı olur. A, D, E ve K vitaminleri yağda eridiklerinden, vücutta kullanılmaları için çok az da olsa yağa ihtiyaç vardır. Örneğin bebeğe havuç suyu verildiğinde içersindeki A vitamini yeterince emilemez. Bu havuç suyu yemekle veriliyorsa; yemekteki yağ, havuç suyundaki A vitaminin emilimi için yeterlidir. Ancak havuç suyu ara öğün olarak tek başına veriliyorsa; içerisine yarım ya da bir çay kaşığı kadar zeytinyağı eklenmelidir. Bu şekilde hem sindirimi kolaylaştırır hem de A vitamini vücutta daha kolay aktif hale geçer. Bu örnekler A vitamini içeren kayısı, brokoli, kabak, ıspanak, sarımsak, kırmızıbiber, hayvan karaciğeri için de geçerlidir.

Birçok ebeveyn bebeklerine yemek pişirirken yağ kullanımının kilo problemine yol açması konusunda endişe yaşıyor. Uzmanımızın yağlar zararlı mı? İyi yağlar kötü yağlar nelerdir? Sorusuna verdiği bilgilere bakmak için buraya tıklayın!

Zeytinyağını bebeğime ne zaman verebilirim?

6. aydan itibaren bebeklerinizin yemeğini zeytinyağıyla pişirmeye başlayabilirsiniz. Ancak bebeğiniz olması gereken kilonun altında veya üstündeyse doktorunuza danışarak bebeğinizin beslenme düzenine uygun bir başlama tarihi seçmenizde yarar var.
Zaman zaman ortaya çıkabilecek olan alerjik reaksiyonların önünü alabilmek için, ilk zeytinyağıyla pişirdiğiniz yemeğin mutlaka bebeğinizin sıkça yediği ve alışık olduğu bir yemek olduğuna özen gösterin. Böylece reaksiyonun zeytinyağından olup olmadığını kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.

Zeytinyağını nasıl saklamak gerekir?

Zeytinyağını ışıktan ve ısıdan uzak tutmakta fayda var. O nedenle zeytinyağları genelde koyu renkli şişelerde saklanır. Zeytinyağı ışık almayan, serin ve kokusuz bir ortamda cam, seramik veya teneke kutularda saklanabilir. Zeytinyağının bozulması ışık ve oksijen varlığında hızlanır. Büyük zeytinyağı kabında yağ azaldıkça daha küçük, çapı dar bir kaba aktarılması yağın oksijenle temasını azaltacağı için bozulmasını da geciktirir. İyi bir sızma zeytinyağının ömrü esasında 6 aydır. Besin öğeleri bu süreden sonra azalıyor. Bir yıl optimum bir süredir. Az miktarda alınıp bittikçe tekrar alınması daha iyidir. Zeytinin hasadı eylül ekim gibi başlar. Bu tarihlerde erken hasatlar piyasaya düşer.

Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?

Asit oranı % 0,8' e kadar olan zeytinyağları "sızma" olarak adlandırılır.
Asit oranı % 0,8-2 arasında olan zeytinyağları "natürel birinci"olarak adlandırılır.
Asit oranı % 1'den fazla olmayan ve rafine ile sızma zeytinyağının karışımından elde edilen zeytinyağına "riveria" olarak adlandırılır.

Zeytinyağında asitlik derecesi nedir?

100 gr zeytinyağında bulunan "oleik asit" miktarının yüzde olarak belirlenmesidir.
Asitlik oranı tat açısından önemli bir belirteç olsa da asitliği düşük ama tadı kuvvetli, farklı, yakıcı ve hala sağlıklı zeytinyağlar söz konusudur. Zeytinyağı tat açısından esasında şarap gibidir. Hangi bölgede, nasıl yetiştiği, ne zaman nasıl toplandığı ve ne şekilde sıkıldığı zeytinyağının tadını etkiler ve kişisel beğenileri farkılaştırır. Örneğin erken hasat zeytinyağları zeytinin olgunlaşmamış tadını ve doğal olarak koyu yeşil rengini alırlar. Tadı belirgindir. Bir yağın renginin koyu yeşil olması onun sızmalığına ya da saflığına kanıt değildir. Gurme bebekler için sızma zeytinyağı en iyisidir. Pişirme sırasında yakılmaması, duman çıkmaması önemlidir. En iyisi az bir yağ ile pişirilen zeytinyağlı yemeğe soğuduğunda sonradan sızma zeytinyağı eklemektir.


Asit oranına göre damak tadımıza uygun zeytinyağını nasıl bulabiliriz?

Asit oranı azaldıkça yağdaki zeytin tadı hafifliyor. Eğer zeytinyağı tadı size ağır geliyorsa, asit oranı düşük yağları tercih etmelisiniz.

Annelere not: Saç diplerini ve uçlarını besleyerek daha çabuk uzamasını sağlar. Güçlendirir, parlatır, kırılmasını önler. Sert topuklara, soğuktan kuruyan çatlayan dudaklara birebir. Cildi nemlendirir, esneklik kazandırır, kırışmasını önler. Bizden söylemesi. Babalara not :) Tıraş köpüğünüz bittiyse zeytinyağını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Zeytinyağı bıçağın kontrollü şekilde kaymasını sağlar ve cildi nemlendirir.

33 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku