Faydaları

Balık yüksek miktarda protein içerir. Balıktaki omega 3 EPA ve DHA içeriyor ve bu maddeler başka hiçbir protein kaynağında bulunmuyor.

Ülkemizde bebekler yemeleri gerektiğinden çok daha az balık yiyor. Anneler genellikle balığı bir bebek/çocuk yiyeceği olarak görmüyor ve bebeklere uygun balık çeşitleri hakkında bilgili değiller. Anne babanın sofrasında görmeyen çocuk da balığa çok fazla ilgi duymuyor.

Anne şefler arasında balık pek popüler değilken, balık yağı çokça rağbet görüyor. Balık yemek, balık yağı tüketmekten her zaman çok daha iyi bir seçenek olarak görülüyor. Çocuğunuzun menüsüne balık yeterince girmiyorsa, balık yağı da iyi bir Omega 3 kaynağı olabilir. Ama unutmayın, bu bir besin desteğidir ve doktorunuza danışmadan çocuğunuza vermemelisiniz. 

Aklınızda bulunsun

Balığa başlama ayı bir çok kaynakta farklı verilebiliyor. 8. aydan 12. aya kadar tavsiyeler bulmak mümkün. Bebeğinize balık vermeden önce doktorunuza danışmanız önemli.  Zira balık alerjik bir yiyecek ve çocuğunuzun alerji geçmişi varsa buna dikkat etmeniz gerekebilir.

Balığa başlarken tatları daha nötr olan beyaz etli balıkları tercih edin.
Balık kılçığı tehlikeli olabilir. İyice ayıklayıp kılçık kalmadığından emin olun.
Sebzelerde olduğu gibi balığın da fazla ısıya maruz kalması besin değerini düşürüyor. Buharda pişirmeyi tercih edin.

Balık alırken....

Balık çeşitleri hakkında yeterince bilgili değilseniz, balığı alırken, mevsim balığı ve deniz balığı olmasına özen gösterin. Tezgahlardaki balıkların çok büyük bir kısmı çiftlik balığı. Balık isimleri hakkında bilgilenmeye çalışın.  Çiftlik balıkları suni yemlerle besleniyor, yani hem besleyici özelliği deniz balıklarına göre çok düşük hem de kirliliğe maruz kalıyor. Hangi mevsimde hangi balığı verebileceğinizi öğrenmek için tıklayın.

Her balığın Omega 3 oranı da aynı değil. Soğuk su balıkları daha yağlı ve Omega 3 açısından daha zengin. Somon balığı Omega 3 oranı en zengin balıklardan biri. Ancak Türkiye’de yerli somon balığı yok. Somonlar kuzey ülkelerinden geliyor, ne yazık ki hepsi çiftlik somonu. Donmuş olarak getirilenler olduğu gibi bazı büyük market zincirlerinde satılan somonlar taze olarak da getiriliyor.

Gurme Bebek çocuğunuz için yerli, taze, deniz balığını tavsiye ediyor. Aldığınız balığın yeteri kadar taze olduğundan emin olmak için;

- Etinin sıkı ve derisinin parlak olmasına
- Solungaçlarının parlak kırmızı olmasına
- Etine parmağınızı bastırıp çekince etin eski haline geri gelmesine
- Nötr bir kokusu olmasına, çok fazla balık gibi kokmamasına dikkat edin.

Uyarı

Bebeğinize kalkan gibi dip balıklarını vermekten kaçının. Palamut gibi, yüzey balıklarını tercih edin.  Dip balıkları ağır metaller taşıyabiliyor. Deniz dibine çöken tehlikeli maddeler, özellikle ağır metaller buralarda yaşayan balıklarla birlikte insan vücuduna  geçebiliyor.

Büyük balıklar, küçük balıklardan daha fazla ağır metal taşıyor. Ağır metaller balığın derisinde daha çok birikiyor. Uzun ömürlü balıklar da genç balıklara göre daha fazla kirlenmiş oluyor. Ağır metal riski nedeniyle çocuğunuza haftada kaç kere balık verebileceğinizi doktorunuza danışın.

Çocuğunuza 1 yaşından önce ve doktorunuza danışmadan midye, karides, ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünlerini vermeyin. Bunlar ölümcül alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor.

111 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku