Anne sütünün üretimi nasıl gerçekleşir?

Aile hekimi, Uluslararası sertifikalı emzirme danışmanı-Tijen Eren Videolar / Anne sütü videoları

0 Kişi bu videoyu beğendi.

Anne sütünün üretim mekanizması iki hormon tarafından regule ediliyor. Bir tanesi oksitosin bir taneside prolaktindir. Oksitosin sütü göğüsten fışkırtmak için varken, prolaktin ise daha çok sütün devamlığığını sağlayan bir hormondur.

Annenin bebeği görmesi, bebeği koklaması, bebeğine temas etmesi, bebeğin memeyi emmesi gibi uyaranlar, oksitosin ve prolaktin seviyelerini arzu ettiğimiz seviyeye çıkartırlar. Halbuki endişe durumu, annnenin iyi beslenememesi, iyi dinlenememesi, kaygı durumunda olması ve yorgunluk, annenin bebekle temasını etkileyerek oksitosin ve prolaktin seviyelerinde düşmeye sebep olabilir.

Annelerin dikkat etmesi gereken, oksitosinin o anki beslenmeyle ilgili olduğu, prolaktinin ise daha sonraki beslenmeleri garantiye aldığıdır. Bu sebeple özellikle prolaktinin zirve yaptığı gece saatlerinde emzirmek daha da kıymetli oluyor. Gündüz beslenen bebeklerin gecede memeye getirilmesi anne sütünün devamlılığı konusunda esastır.

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku