Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak

Demir almayı ihmal etmeyin!

Hamileliliğin bu döneminde hem bebek hem de plasenta artan kan hacmi nedeniyle demire daha fazla ihtiyaç duyar. Demir, hücrelere oksijen taşınmasında görev alan hemoglobinin yapısında bulunur ve hamilelik döneminde kan yapımına destek olur. En iyi demir kaynakları kırmızı et, yumurta, üzüm ve dut pekmezi, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ile fındık gibi yağlı tohumlardır. Hayvansal kaynaklı besinlerden alınan demir bitkisel kaynaklı besinlerle alınan demire göre biyoyararlılığı daha fazladır. Yani vücudumuzda daha fazla oranda emilir ve kullanılır. O nedenle mutlaka her gün yumurta yenilmeli, kırmızı et veya etli sebze yemeği veya kurubaklagil yenilmelidir. Hamilelikte demirin yetersiz alınması kansızlık, yorgunluk, iştahsızlık ve baş dönmesine neden olabilir.

B12 vitaminine dikkat!

B12 vitamini sinir sisteminin gelişmesi için elzemdir. Yetersizliğinde sinir sistemi bozuklukları, pernisiyöz anemi ile doğumsal anomaliler oluşabilmektedir. B12 vitamini et, balık, süt, peynir, yumurta gibi sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Bu nedenle vejetaryen ya da et ve süt ürünlerini yeterli tüketmeyen anne adayları mutlaka beslenmelerine ilaveten B12 vitamin desteği almalıdırlar. Günlük beslenmede protein, A vitamini ve folikasitin yeterli alınmaması B12 vitamininin bağırsaklardan emiliminde olumsuz rol oynar. O nedenle bu dönemde her besin grubunu tüketmeye dikkat edilmelidir.

İdeal kilo alımı ne kadar olmalı? Kişiye özel hesaplama için bir sonraki sayfaya tıklayın.

28 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku