Soğanın faydaları

Soğan içinde yüksek miktarda anti-inflammatory barındırıyor. Bu da bebeğinizin bağışıklık sistemini korurken aynı zamanda astım hastalığına karşı da önlem oluşturuyor. Araştırmalar soğanın kalp sağlığı için faydalı olduğunu gösteriyor. Bunun dışında soğan demir emilimini de arttırıyor. Üstelik bütün yıl boyunca kolaylıkla bulunabilen bir sebze türüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi sebebiyle hastalıklara karşı koruma sağlar. Özellikle kışın sık sık yakalanılan grip, nezle, soğuk algınlığına karşı iyi gelir. Kronik bronşit, öksürük ve astım için de yararlıdır.
Demir eksiklikliği ile baş etmenin yolları için tıklayın.

Aklınızda bulunsun

Pazara, manava gittiğinizde karşınıza çeşit çeşit, renk renk soğan çıkıyor. Minik gurmenize hangisini sunmanız gerektiği konusunda kararsız kalabilirsiniz. Aslında arpacık soğan ve tadı keskin soğanlar sağlık açısından en faydalıları. Ancak bunlar minik gurmenize biraz fazla gelebilir. Siz en iyisi ilk etapta tadı daha yumuşak ve hatta tatlı olan kırmızı ve beyaz kuru soğanları tercih edin.

Soğanı serin bir yerde saklamanız yeterli. Dilerseniz doğrayıp bir buzdolabı poşeti içinde buzlukta da saklayabilirsiniz. Bu daha pratik bir yöntem. Tabi taze soğan hariç.

Püf noktası

Soğan doğramak işin en acılı kısmı... Gözyaşlarına engel olmak için soğanı soymadan önce buzlukta bir yarım saat tutun. Sonra da keskin bir bıçakla kesin.  Bir de soğanın kök kısmını en son kesin. Çünkü en çok göz yaşartıcı gaz burada.

Soğan doğradıktan sonra elinizde kalan kötü kokudan kurtulmak için bir miktar tuzla ellerinizi hafifçe ovalayın ve soğuk su ile durulayın. Ya da kaşık gibi metal bir gereçle suyun altında ellerinizi sabunla yıkar gibi yıkayın. İşe yaradığını göreceksiniz. Hatta metal sabunu diye satılan bir ürün var ama dediğimiz dibi metal bir mutfak gereci de işinizi görecektir.

Soğan yedikten sonra birkaç dal maydanoz ya da karanfil çiğnemek ya da elma yemek ağız kokusunu önlemeye yardım eder.

Uyarı

Şimdi en önemli soruya gelelim... Bebeğime ne zaman soğan verebilirim?
Soğan bebeklerin ilk gıdalarından biri olmak için uygun bir aday değil. Ama endişelenmeyin bebeğiniz soğanın besleyici özelliklerinden faydalanmak için çok da beklemeyecek. Eğer bir sindirim sorunu yaşamıyorsa 7-8. aylardan sonra soğanla tanıştırabilirsiniz. Ancak sindirim sistemi soğandan önce farklı katı gıdalarla tanışmış olmalı.

Soğanı bebeğe verirken bu denli dikkatli olmanın nedeni alerjik olmasından kaynaklanmıyor.  Soğan alerjisi çok ender rastlanan bir durum. Soğanla ilgili ana sıkıntı sindirim sorunu. Bazı bebeklerde hatta yetişkinlerde bile soğan gaz sorununa neden olabiliyor. Ancak soğanın yaratacağı gaz çocuktan çocuğa da değişiklik gösterir. Gaz gözünüzü korkutuyor ama soğandan da vazgeçmek istemiyorsanız o zaman soğanı pişirerek vermeyi deneyin. Uzmanlar en azından ara ara çiğ olarak tüketilmesini önermektedir, böylece maksimum seviyede faydasından yararlanmak mümkün. Anacak minik gurmeniz bir yaşına gelene kadar da ona çiğ soğan vermemenizde fayda var.

Bebeğinize verdiğiniz ilk soğanın miktarı da fazla olmasın. Onu yavaş yavaş alıştırın. Baktınız herşey yolunda gidiyor o zaman miktarı arttırabilirsiniz. Baktınız küçük gurmeniz henüz soğan için hazır değil, biraz daha beklemekte bir sorun yok.

Soğanda filizlenme de iyi değil. Ya acil tüketim ya çöp. Tazeliği gidiyor nitekim.

Annelere not: Soğanın kendisi, suyu, kabuğu her derde deva, güzelliğinize de büyük katkısı var unutmayın. Zayıflama için soğan kürleri pek popüler bu sıra. Cilt ve saç sağlığının da vazgeçilmezi saçlarda erken beyazlamayı önlediği de söyleniyor. Serbest radikallerle savaşan güçlü bir asker olduğu için dokuları gençleştirme özelliği var. Yani doğal bir anti aging kaynağı. Bizden söylemezi :)

160 gr. doğranmış soğanın içinde; 
 
Protein  1.8 g 
A vitamini 3.2 IU 
C vitamini 11.8 mg 
Kalsiyum 36.8 mg 
Demir 0.3 mg 
Magnezyum 16.0 mg 
Fosfor 46.4 mg 
Potasyum 234 mg

120 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku