Sevgili gurmebebek ve takipçileri,

Sizinle güzel yeğenim için '' sağlıklı bisküvi nasıl yaparım '' sorusuna cevap bulmak için yola çıktığımda yolum kesisti. Internetten ve bazı kitaplardan elde ettiğim bilgilerden birkaç deneme yaptım. Bu süre zarfında araştırırrken bana göre yanlış olan bazı bilgileri sizlerle de paylaşmak istedim. Mutlak doğruluğu kanıtlı olmasa da mantıkla yola çıktığımda elde ettiğim doğrulardır.

Öncelikle bisküvi aklımıza geldiğinde tatlı olması gerekiyor kanısı bana göre en büyük hatadır. Aksine şeker ve türevlerinden ne kadar uzak kalırsak bebeğimiz için en doğru kararı vermiş oluruz diye düşünüyorum. Bununla beraber bisküvi yada buna benzer pişirme yöntemlerinin kullanıldığı gıdalarda tereyağınınn kullanılmasının da bebeğinizin sağlığına şeker kadar zararı var diye düşünüyorum. Tereyağı yüksek ısıya maruz bırakıldığında faydadan çok zarar verebilir. Tereyağı yerine zeytinyağı tercih etmek hem daha saglıklı, hem de lezzetli mamalar yapmanızı sağlayacaktır. Ilık kurabiyelerin üzerine tereyağı sürmek ve soğuduktan sonra bebeğinize yedirmek yada tereyağını başka yollardan bebeğinize yedirmek en sağlıklısı... (Keşke evde sizin yaptığınız tereyağını yedirebilseniz, ne guzel olurdu değil mi?)

Bir diğer detaya gelince özellikle de bir yaşına kadar olan bebekler icin yapılan bisküvilere süt kullanmak yerine yoğurt yada peyniraltı suyu kullanmanın daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Peyniraltı suyunu günlük sütü kestirerek siz de temin edebilirsiniz. Bu suyu bebeğinizin çorbalarında da kullanabilirsiniz. Hatta en sağlıklı ve besleyici peynir olan loru da elde etmiş olursunuz. (Peyniraltı suyunu asla dökmeyin, insana inanılmaz faydası olan bu suyun doğaya ise zararı var.) Bisküvi yapımında (İleride bebeğinize yapacağınız kek ve kurabiyelerde) kakao yerine keçiboynuzu tozu kullanmanızı tavsiye ederim. Arastırdığınızda ne kadar faydalı olduğunu gördüğünüzde siz de sütünüze bir kaşık ekleyip içeceksiniz ☺

Bunlar benim tamamen kişisel görüşlerim olup aksini bilimsel olarak açıklayacak birileri olursa can kulağı ile dinlerim. Tüm bunlar, tariflerdeki ürünlerin tek tek faydasını, zararını ve pişirmedeki değişimlerini araştırırken elde ettiğim bilgilerdir. Bebeklerinizin güven ve sevgi dolu bir dünyada yaşamalarını tüm kalbimle diliyorum. Sağlıkla hoşkalın... :)

Gül Yeşim Aşçıoğlu - Çiçek'in yengesi...

Kuru kayısı ve hurmalı kurabiye tarifi :

Ürünlerin tamamını organik alıyorum. Asla şeker, pekmez, bal kullanmıyorum. Yoğurt ve peyniraltı suyunu da kendim yapıyorum.

Malzemeler:
1/2 Çay bardağı irmik (inceltilmis olandan)
1 Çay bardağı pirinç unu
1,5 Çay bardağı tam tahıl unu
1/2 Çay bardağı yoğurt
1/2 Çay bardağı peyniralt suyu
3 Kuru kayısı
3 Kuru hurma
1/2 Çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
Kuru kayısı ve hurmaları rondoda püre haline getirin.
Bu püreye irmiği ekleyerek rondoda çevirin.
Daha sonra bu pureyi bir kaba alın ve tüm malzemeleri güzelce yoğurun.
Kayısı ve hurma bu hamurun içinde iyice karışacak.
Bebeğinizin ağzına onu rahatsız edecek bir pütür gelmemesini sağlamış olacağız.
Şekil verirken küçük bezeleri yuvarlayıp iki elinizin ortasında ellerinizi bastırarak yassılaştırın.
Ortası biraz daha kalın, kenarları daha ince hafif kurabiye gibi bisküvileri 20 dakika 180 derecede pişirin.
Eğer daha kıtır olmasını istiyorsanız daha ince yapın.
Kalıplarla istediğiniz şekli verebilirsiniz.
Evde yapılan ve içinde meyve püresi olan bu bisküviler hazır bisküviler kadar kıtır olmuyor.
Raf ömrü de hazır bisküviler kadar uzun olamayabilir.
Saklarken cam kavanozda saklamanızı ve içine kesme seker ve pirinç atarak nemlenmemesini sağlamanızı tavsiye ederim.
Eğer miktarı fazla olduysa rondodan geçirerek mamalarına karıştırabilirsiniz.
Rondodan geçirerek dondurucuda da saklayabilirsiniz.

Miniklerinize saglık versin, afiyet olsun :)


Yazar : Gül Yeşim Aşçıoğlu
38 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku