Kağıthane Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Gülsen Meral

İştahsız çocuk, üstelik de hastaysa bir günde yiyeceği 3 öğün ona yeter. Çünkü zaten daha fazlasını yemeyecektir. Ara öğünleri kaldırabilirsiniz. Çocuk 2 saatte bir yemek yemez. Biraz aç bırakıp ana öğünlerde daha iyi yemesini tercih etmek gerek.

Çocukta ateş 38,5 dereceye kadarsa, 3 günden uzun sürerse doktora götürmek gerek çocukları, daha erken değil. Grip ilaçları beklentisiyle doktora giden aileler çoğunukta. Halbuki viral enfeksiyon geçiren çocuğa ilaç vermek yerine bağışıklık sistemi güçlendirici sarımsaklı yoğurt yedirmek gerek. Sarımsak çok güçlü bir antiviraldir. Acımsı tadından dolayı çocuklar çok sevmeyebiliyor ancak mantı yapılabilir örneğin. Sarımsaklı yoğurtlu makarna verilebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirici 6 yiyecek için tıklayın.

Hasta çocuğun özellikle proteinden zengin beslenmesi gerekir: Yumurta birebir proteindir. 2 yumurta bile yiyebilir. Ama tereyağında ya da zeytinyağında pişmek kaydıyla. Ya da haşlanmış olarak. Proteinin önemi ve proteinden zengin gıdalar için tıklayın. Protein ve temel yağ asitlerinin önemi ve bunlardan zengin gıdalar için tıklayın.

Hasta çocuğun yemek yemek istememesi çok normal. Beyin ona mikrop üremesin diye "Yeme" der çünkü. Bilinçlidir esasında iştahın kaçması. Bu tepkiye karşı bizim yapabileceğimiz, şekerli gıdalardan kaçınıp proteinli gıdalara ağırlık vermek. Çünkü protein bağışıklık sistemini artırır ve hastalıkla savaşacak antikorların oluşmasına yardımcı olur.

Ateşli dönemlerde bebek sağlığı için sıvı alımını artırmak gerekir. Adaçayı ve ıhlamur işe yarar. Zencefil, zerdeçal, bal karışımı öksürük için harikadır. Kaynatıp çay haline getirilebilir. Tozları bal, pekmez vb içine karıştırılıp yedirilebilir. Öksürük şurubu 2 yaşından önce verilmemelidir. Sadece su yeter. Sıvı alımı vücuttaki sekresyonu seyreltir ve çocuğun balgamı atmasına yardımcı olur.

Öksürüğü kesmenin en etkili yolu yatarken burun tıkanıklığını ortadan kaldırmak, odayı soğutmak ve başı yükseltmektir. Arkaya akıntıdır çocuğu öksürten. Krup oldu çocuk diyelim, derin dondurucuyu açın çocuğun solumasını sağlayın. Göreceksiniz kesilecek. Verdiğiniz her ilacın çocuğa dezavantajı olduğunu unutmayın. Ancak gece uyuyamıyorsa ilaç verin. Çünkü gece uykusu bağışıklığın güçlenmesi için şarttır. Vücut gece yenilenir.

Bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlara inanmıyorum. Doğal yöntemler daha etkilidir. Çocuğu 38,5 a kadar ateşli bırakırsanız bağışıklığı güçlenir (Hastalığı bakteriyel değilse) Çocuğa hastalığı yenmesi için bir şans verilmelidir. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik verilirse çocuğun bünyesi daha çok zayıflar. 2 taraflı bıçaktır antibiyotik.

Bağışıklık sistemi nedir? Vücudun bağışıklık sisteminde en önemli basamak bağırsaklardır. Mikropları ilk onlar karşılar. Bağırsaktaki mikroorganizmalar:Probiyotikler vücüdun bağışıklık sistemini artıran organizmalardır.Prebiyotikler de bunun ortamını sağlarlar. Eskiden konserveler vardı. Bunlar fermente olduğundan içlerinde prebiyotikler ve probiyotikler vardı. Şimdi artık konserve yerine derin dondurucu tercih ediliyor. Eskiden bunlar olduğu için bağırsaklarımızın ortamı, bağışıklık sistemimiz daha güçlü ve daha az hastalanıyoruz. Artık prebiyotik ve probiyotikler hap şeklinde alınıyor. Bu doğru değil.Probiyotiklerin önemi ve probiyotikten zengin yiyecekler

29 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku