İki yaşındaki kızım, namı diger Lado, günde yaklaşık 500 ml. süt içiyor. ‘’Biraz daha yüften’’ diyor, vermiyorum :) Üstelik kansızlığa yatkın. Yani sütü abartmamamız önemli. Bir süt sevmez olarak, bana kalsa zaten süt vermem. Yoğurt ve kefir dururken, sütü tercih etmem. Ama benimki bir süt tutkunu. Hal böyle olunca sütle ilgili herşey çok ilgimi çekiyor. Özellikle de süt son yıllarda "Tü kaka" olmuşken.

Erciyes Üniversitesi’nde yapılan araştırma 6-14 yaşları arasındaki 300 çocuk üzerinde yapılmış. Çalışmada, günde 2 bardaktan fazla süt içenlerin vücut ağırlıklarının, daha az süt tüketenlerden daha düşük olduğu ortaya çıkmış. Ayrıca yeterli süt tüketen çocukların beslenme alışkanlıklarının daha düzgün olduğu, bu çocukların B2, B6 vitamini, birçok mineral ve bazı çok gerekli amino asit alımlarının, yetersiz süt tüketenlere göre daha yüksek olduğu saptanmış.
 
Peki neden süt içen çocuklar daha zayıf?
 
Çocuk ve zayıf kelimesi yan yana gelice hemen olumsuz bir algı oluyor. Halbuki burada kastedilen son derece olumlu bir eğilim. Çocuk sağlığında en büyük sorun obezite, Türk annesinin sandığı gibi iştahsızlık değil :)
 
Araştırmayı yapan Prof.Dr. Nermin İnanç, sütün kalsiyum ve proteinden zengin olduğu için ağırlık kaybı sağlayabildiğini söylüyor. (O zaman bir bardak da bana koyun :P) İnanç’a göre; Obezite ve obeziteye bağlı kalp hastalıkları, diyabet, kanser gibi kronik hastalıkların önlenebilmesi için, çocukların günde 2 su bardağı süt tüketmesi çok önemli.

Biliyorum, süt sevmez çocukların anneleri şimdi hemen üzülüverdi. Hiçbir besin, tek başına mucize yaratamaz. Sütün dışında bir dolu kalsiyum ve protein kaynağı var ve bunun için çocuğunuzun yemekle ilişkisini bozmaya değmez.