Merhaba Gurme Bebek'in anne şefleri,

Ben Banu, nam-ı diğer ikizlerin annesi. Ancak kendimi uzun zamandır “Mutfak kuşu anneannem” gibi hissettiğimi itiraf etmeliyim. “Aman tüm aile sağlıklı beslenelim, çocuklara bilinçli yemek alışkanlığı kazandıralım” diye başladığımız bu macera, benim için tam zamanlı bir mesaiye dönüştü. Ev tarhanası, ev turşusu, evde yoğurt mayalama , ekmek yoğurma , ev peyniri, ev konservesi derken, oğullarım market reyonlarının arasından “anne bunun için früproz şurubu var mı?” diye seslenir kıvama geldiler. Tüm zorluğuna rağmen, biliyorum dönüşü yok. Çünkü artık market arabama herşeyi koyamaz, tabağımıza konan herşeyi yiyemez, yediremez oldum bir kere... Devam o halde...

Sizinle, tam da mevsimindeyiz, ev yapımı siyah zeytin tarifi paylaşmak istiyorum. Biraz geciktim ama sonuçlarından bu sene de emin olmak istedim . Ama bizim miniklerin çok bilmiş arkadaşı “ Güven'le Görkem'in annesi bu işi biliyor” deyince cesaretlendim sonunda.

Yapımı belki de evde kalkıştıklarım arasında en zahmetsiz olanı. Bu iş için ideal aylar – bölgesine göre değişmekle birlikte Ekim – Kasım. Taze zeytini güvendiğiniz semt ve köy pazarlarından bulabileceğiniz gibi, sertifikalı organik ürün satan sitelerden de temin edebilirsiniz. Ben şanslıyım. Bir arkadaşım, babasının ağaçlarından toplanan zeytinleri paylaştı benimle. Öncelikle zeytinlerimin çöp ve yapraklarını ayıklayıp, yıkadım. Siyah zeytinleri kurmadan önce birkaç saat sirkeli suda beklettim. Özellikle kabuğu yeşilden pembeye, şarap rengine dönmüş zeytinleri kullanabilirsiniz siyah zeytin yapımı için. Ardından zeytinleri cam bir kavanoza doldurdum. Arasına da 1 kg. zeytin için 4 yemek kaşığı oranına sadık kalarak ‘zeytin salamura’ tuzunu kat kat serptim. Yine 1 kg. zeytin için 1,5 yemek kaşığı kadar sıvıyağı ve 1 yemek kaşığı kadar sirkeyi ilave ettim. Hemen belirtmeliyim, bu işin piri olanlar zeytinyağını, zeytinleri yumuşattığı gerekçesiyle önermiyorlar. Ben yüksek sıcaklık görmeyecek diye kendimi avutarak ayçiçek yağı veya fındık yağı kullanmayı tercih ediyorum ama karar elbette sizin. Sonrasında yapılması gereken tek şey bir kaç ay boyunca, 2 ~ 3 günde bir kavanozunuzu yuvarlamak. Eeee, bu da minik şeflerin görevi. Arada kapağını açarak oluşan gazın çıkmasına izin vermeniz gerekir aslında ama bu daha çok plastikler için önerilen bir önlem. Cam kavanozların ağzı çok sıkı olmadığı için çok lüzum kalmıyor bu duruma. Bu süreçte zeytinlerin rengi siyahlaşmaya ve acılıkları da oluşan su ile atılmaya başlıyor.

Benim zeytinlerim oldukça olgundu, bir buçuk ay kadar kısa zamanda tamamen siyahlaşıp, tatlandılar. Artık yiyeceğimiz kadar zeytini kavanozdan çıkartıp, bir miktar suda bekletip tuzunu azalttıktan sonra dilediğimiz baharatları ve zeytinyağını ekleyip afiyetle yiyoruz.

Kavanozda geri kalan zeytinleri ise bozulmaması için çevirmeye devam etmek gerekiyor lütfen unutmayın. Yoksa suya değmeyenler hemen bozulup küfleneceklerdir.

Size ve gurmelerinize afiyet olsun.

119 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku