Ana Sayfa Büyüme ve Gelişim Çocuk Gelişiminde Hangi Besinler Beyin Gelişimine Katkı Sağlıyor?

Çocuk Gelişiminde Hangi Besinler Beyin Gelişimine Katkı Sağlıyor?

50
0

Beyin gelişimi ve fonksiyonları için beslenme çok önemlidir. Beyni geliştiren tek bir besin yoktur, ancak proteinli besinlerin alınması özel önem taşır. Ayrıca vitamin ve demir eksikliklerinin olmaması gerekir, yanısıra omega-3 takviyesi yapılmalıdır. Bunun için de kırmızı et, yumurta, balık, ceviz ve pekmeze özel önem verilmelidir. Beynin yeterli aktivite gösterebilmesi için düzenli enerji gelmesi de gereklidir. Bu nedenle öğün atlanmamalı, özellikle bebek kahvaltısı ya da çocuk kahvaltısı olmadan güne başlanmamalıdır.

Çocuklarda gelişim geriliği belirtileri nelerdir?

Çocukların sağlıklı olduklarının en önemli göstergesi büyümeleridir. Çocuğun gelişimi geriliği, bir çocuğun bulunduğu toplumdaki yaşıtlarına göre boy ve kilosunun düşük olmasıdır. Çocukların yaşlarına göre düzenlenmiş gelişim eğrileri mevcuttur. Kendi yaşının en alt sınırı ve altında ( %3 ve altı) olan çocuklarda gelişme geriliği vardır.

Çocuklarda kilo alamama nedenleri, çözümleri?

Çocuğun zayıf olup olmadığı gelişim çizelgeleri üzerinden anlaşılabilir. Eğer vücut ağırlığı boya göre düşükse çocuk gerçekten zayıftır.

Bebek beslenmesinde en önemli zayıflık nedeni iştahsızlıktır. Ayrıca gıda allerjileri, sık enfeksiyon geçirme (başlıca idrar yolu ve geniz eti büyüklüğüne bağlı solunum yolu enfeksiyonları), kronik hastalıklar (örneğin böbrek- kalp-karaciğer hastalıkları), çölyak hastalığı , iştah kesici ilaç kullanılması gereği (örneğin dikkat eksikliği için kullanılanlar) , metabolizmanın hızlı olması (hipertiroidizm) da zayıflık nedenlerindendir. Ani gelişen zayıflamalarda tip 1 diyabet ve diğer acil sorunlar olabileceği unutulmamalıdır.

Anneler çocuklarının yemek saatlerinin düzenli olmasına, yemek zamanı çocukları ile iletişime dikkat etmelidirler. Yemek yemek bir inatlaşma ya da işkenceye dömemelidir. Yemek saatlerinde birkaç seçenek sunulması , sabır ve sevgi ile yemek teklif edilmesi, bir saatten fazla sofrada oturtulmaması uygun olacaktır. Bir sonraki öğüne kadar başka yiyecek verilmemeli ve yemek pazarlık konusu olmamalı, gerekirse pedagog yardımı alınmalıdır.

Bunların yanısıra çocuk düzenli olarak çocuk doktoruna götürülürse boy ve kilosu takip edileceğinde geriye gidiş ve ona neden olabilecek durumlar erken tanınarak önlem alınmış olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz