Ana Sayfa 2Beslenme Dosyaları Süt Pompası Seçimi ve Kullanımı

Süt Pompası Seçimi ve Kullanımı

35
0

Anne sütünü sağarak bebeğinize çok uzun süre süt verebilir, sütünüzün miktarını arttırabilirsiniz. Doğru yöntemlerle sağmak ve süt pompası seçimi bu noktada çok önemli. Aşağıdaki linklere tıklayarak ilgili makaleye gidebilir ya da tüm makaleyi okuyarak tüm içeriğe ulaşabilirsiniz. Hamile Eğitmeni ve Emzirme Danışmanı Esra Ertuğrul yazdı. Anne sütü ile ilgili sorularınızı forum bölümünde Esra Ertuğrul’a yöneltebilirsiniz.

Süt Pompası Çeşitleri

Meme pompasının mantığına genel olarak bakıldığında şunları görüyoruz; göğsün dokusuna zarar vermeyecek şekilde emme gerçekleştirirler, bebeğin doğal emme fonksiyonunu taklit ederler ve emme güçleri genelde ayarlanabilir şekildedir. Pompalar başlıca manuel, elektrikli ve ikili olmak üzere üçe ayrılıyor.

Manuel yani elle çalışan süt pompaları

Bunlar kısa süreli  annesütü sağma için uygundur. Diğerlerine göre daha küçük, hafif, kolay taşınabilir ve sessiz olmasının yanı sıra ucuzdur da. Ama sürekli süt pompalaması gereken anneler için çok uygun olduğu söylenemez. Manüel pompalar da kendi içinde üç farklı çeşide ayrılıyor; şırınga, tabanca kabzası ve bisiklet kornası gibi pompalanan şeklinde… Silindir pompaları kullanırken iki elin birlikte kullanılması gerekir ve pompalama işlemi için kol kuvvet gerektirir. Tabanca şeklinde olan göğüs pompası elle sıkılır ve el kası kuvveti gerektirir. Emme gücü sizin pompaya uyguladığınız güçle ayarlanır.

Manuel olarak marka çok da önemli değil. Aşağı yukarı hepsi aynı. Kısa dönemli, hayat kurtarıcılar!

Philips AVENT Manuel Meme Pompası, bir bebeğin emiş hareketini taklit ederek süt akışını harekete geçirmek için tasarlanmış ilk göğüs pompasıdır. En nazik, hızlı veya doğal süt sağma yöntemidir. Manuel göğüs pompamızın hastane standardındaki elektrikli pompalar kadar etkili olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır ve pompa, büyük ölçüde daha rahat ve kullanımı kolay olarak sınıflandırılmıştır.

Elektrikli ve pilli süt pompaları

Bunlar aslında elle çalışanlara göre daha pratiktir. Hafif ve kolay taşınabilirlerdir. Pilleri ortalama 1-4 saat arası dayanır ve piller zayıflamaya başladığında emiş gücü de azalmaya başlar. Dolayısıyla her zaman yanınızda yedek pil bulundurmak gereklidir. Pille çalışan bazı göğüs pompalarında elektrikle de çalıştırabilmek için adaptör bulunmaktadır. Bu tip pompalarda genellikle göğüs koruyucu bir parça, biberon, biberon emziği ve biberonun devrilmemesi için altlık da bulunur. Bu pompaların içinde Medela elektrikli ve pilli olan pompayı kendim kullandığım için rahatlıkla tavsiye edebilirim. Çok güzel boşaltıyor. Benim hastane tipiyle sağdığım süt sağma miktarını bu makineyle de sağabiliyordum.

Bebekler emmeye başladıkları ilk anda süt salınımını başlatmak, oksitosin refleksine uyarım göndermek için düşük basınçla emerler. Süt salınımı başladıktan sonra ki ortalama 3- 4 dakika sonra yüksek emiş gücüyle emmeye geçerler. Pompalarımızı basınç ayarlama özelliği ile bebeğiniz gibi düşük basınçlı olarak 3- 4 dakika kullanarak süt salınımını başlatıp sonrasında basıncını yükselterek bebeğiniz gibi 12-15 dakikada sütünüzün tamamını boşaltabilirsiniz.

Bunun yanı sıra Philips Avent marka pompa da saklama kapları, biberonlarla uyumlu olması dolayısıyla ergonomik olması çok güzel. Philips AVENT Tekli ve İkili Elektronik Göğüs Pompaları, manuel göğüs pompalarımızın klinik olarak kanıtlanmış tasarımını bir sonraki seviyeye taşır. Elektronik hafıza sayesinde, sütü hızlı, doğal ve etkili bir şekilde ve zahmetsizce sağmanıza yardımcı olur. Sağdığınız hızı, ritmi ve emiş seviyesini hafızada tutar ve ardından bunları sizin yerinize otomatik olarak sürdürür. Göğsü boşaltma konusunda da başarılı. Sadece bir-iki kişide tam boşaltamadığı şikayeti aldım. Bunun dışında birçok marka da elektrikli ve pilli pompa var. Fiyat ve kullanım açısından deneyimlemediğim için öneri de bulunamam.

İkili elektrikli süt pompaları

İkili elektrikli göğüs pompaları sütü fazla olan ve pompayı daha uzun süre kullanacaklar için idealdir. Çünkü aynı anda iki göğüsten de süt pompalanabilir. Çalışan annelere vakit kazandırdığı için onlar için çok pratiktir. Ameda Lactaline İkili Elektrikli Pilli Göğüs Pompası kesinlikle tavsiye edebileçeğim bir pompa. İkili olması, basınç ayarlı olması ve güzel boşaltması en iyi özellikleri. Pratik, taşıması kolay, hafif ve sizi yormayan Ameda Lactaline elektrikli-pilli süt sağım pompası çalışan anneler için idealdir. Çalışma saatleriniz içinde sütünüzü düzenli aralarla sağmanız sütünüzün devamlılığı açısından önemlidir.

Lansinoh Affinity İkili Elektrikli Gögüs Pompası bu pompada da süt sağdığım için gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Basıncının ayarlanabilir olması, kolay temizlenmesi ve güzel boşaltması en güzel tarafı…

Hastane tipi pompa 

Annenin bebekten uzak kaldığı durumlarda ya da prematüre bebeklerde olduğu gibi anne göğsünden süt ememeyen bebekler için bu pompa önerilmektedir. Doktorlar ve emzirme uzmanları da bu pompaların süt salgılamasını sağladığını ve arttırdığını, süt kanallarında tıkanmayı önlediğini onaylamaktadırlar. Kolay ve yorulmadan süt sağmaya olanak sağlar. Lactina Select’ in süt sağımı sırasında pompa emilimi bebeğin ritmiyle aynıdır. Bu emiş gücüne ek olarak ayarlanabilir ek topuz sayesinde maximum hızlı pompalama sağlar. İsteğe göre tek veya çift pompalama yapabilir.

Çiftli pompa seti ile iki göğüsten sağım yaparak süt sağma zamanını azaltır. Bu özelliği çok önemli. Hastanedeyken zamanınız yoksa kısa sürede iki göğüsten sütü boşaltır. Lactina süt pompası aksesuarı sayesinde kolayca manuel süt pompasına dönüştürülebilir. Bu pompayı doğum yaptığınız hastanelerin bebek odalarında eve çıkmadan deneyebilirsiniz. 

Süt pompası alırken nelere dikkat etmeli?

• Temizlenmesi ve taşınmasının pratik olmasına özen gösterin.
• Manüel göğüs pompası alacaksanız tek elle kullanabileceğiniz bir pompa almanız hareket kolaylığı sağlayacaktır.
• Manuel göğüs pompası alırken pompanın iç parçalarının anne sütüyle direkt temas etmemesi ve dizaynının hijyenik olmasına da özen göstermek gerekir.
• Biberonun devrilmesini önleyen altlıklı modelleri de tercih edebilirsiniz.
• Elektrikli, pilli çalışan göğüs pompaları zamandan kazandırır ve kullanımı kolaydır. Ayrıca annenin isteği doğrultusunda emme gücü ayarlanabildiğinden daha kullanışlıdır.
• İyi bir elektrikli göğüs pompasının motor kısmı hariç temizlenebilir olması gereklidir.

Bebekler emmeye başladıkları ilk anda süt salınımını başlatmak, oksitosin refleksine uyarım göndermek için düşük basınçla emerler. Süt salınımı başladıktan sonra ki ortalama 3-4 dakika sonra yüksek emiş gücüyle emmeye geçerler. Seçeceğiniz pompanın basınç ayarlama özelliği ile bebeğiniz gibi düşük basınçlı olarak 3-4 dakika kullanarak süt salınımını başlatıp sonrasında basıncını yükselterek bebeğiniz gibi 12-15 dakikada sütünüzün tamamını boşaltabilirsiniz…

Neden pompa kullanma ihtiyacı duyabilirsiniz?

• Sütünüzü depolamak
• Bebeğinizin işini kolaylaştırmak
• Göğüs uçlarınız düz ya da içe dönük
• Prematüre ya da hasta bebekler için
• Süt üretiminiz yetersizse ya da azalmışsa

Kaç saat ara ile süt sağmalıyım ve kaç dakika sürmeli?

Yenidoğan bebek annelerinin 2-2,5 saat ara ile düzenli pompa kullanmaları sütün artış göstermesi ve annenin göğsünde süt kalmaması açısından önemlidir. Sağımlar her göğüs için 12-15 dakika sürmelidir. Daha büyük bebek anneleri için 3-3,5 saat ara ile sağım yapılması uygundur. Sağım süresi yine 12-15 dakika olmalıdır.

Sütünüz azsa ya da bebeğiniz emmeyi red ediyorsa sütün devamlılığını sağlamak çok önemlidir. Bunun içinde pompa ile sütünüzü sanki bebeğiniz sizi emiyormuş gibi sağmalısınız. Önce bebeğinizi zorlamadan emzirin, ardından göğsünüzü sağabilirsiniz. Böylelikle beyne daha fazla süt ihtiyacı sinyali gittiği için annenin göğsünde daha fazla süt üretimine başlar. O nedenle emmek kadar sütü sağmak da çok önemlidir. Gün içinde maksimum 12, en az 6 kere olmak üzere ortalama 8 kere sağmanız sütünüzün artmasında çok işe yarayacaktır.

Ancak şunu unutmayın, hiçbir pompa bebeğin annesinden çektiği süt kadar fazla süt boşlatamaz. O nedenle sütünüzü özellikle arttırmaya çalıştığınızda pompada çıkan miktara kafayı takmayın. Siz bu miktarın ne kadar az ya da çok olduğuna kafayı takarsanız inanın o bir gün gerçek olur. Beyninizden geçen bu düşünce oksitosin hormonu sayesinde gerçek olur.

Yenidoğan bebekler, zamanında doğmuş olsalar bile emmeyi öğrendikleri ilk günlerde süt sağma pompasını bebeğe yardımcı olarak kullanabilirsiniz. Yenidoğan bebek memeye alındığı ilk anlarda kısa kısa, sık aralarla emerek sütü indirmeye çalışır. Bu aşamayı pompadan yardım alarak yani sütün salınımını pompa ile başlatarak daha sonra bebeğimizi emzirmeye geçersek, onu çok fazla yormadan emzirmiş oluruz.

Yenidoğan bebekler sütün ön kısmını emerken çok fazla enerji harcadıklarından, sütümüzün son kısmını çekemeden memede uyuya kalırlar. Dolayısı ile bebeğimiz emmeyi bıraktıktan sonra en son pompa ile memeyi sağarak, sağdığımız sütleri bebeğimize kaşık veya kap ile besleyerek verdiğimiz takdirde bebeğimiz sütün tamamını almış olur. Bebeğinizi emzirmenin verdiği manevi doyumla karşılaştıramayız hiçbir şekilde süt sağma pompası kullanımını. Ancak pekçok nedenle süt sağmaya ihtiyacınız olduğunda sütünüzün etkili ve güvenli sağılmasına imkan sağladığı için cankurtarıcı olarak pekçok annenin imdadına yetişmektedir.

Pompanızın göğüs başlığı size göre mi?

Bazen iyi bir pompa kullansanız bile anneler süt sağmanın acı verici olduğunu düşünebilirler. Meme ucunuzda acı veren bir yara yoksa en olası sorun göğüs başlıklarının boyu ile göğüslerinizin arasındaki uyumsuzluk olabilir. Bu başlıklar, göğsünüze değen huni şeklindeki parçadır.


Genelde süt sağma pompalarıyla 24-26 mm olan parça verilir. Bu sizin için küçük ya da büyük olabilir. Bunun bir büyüğü 27-29 mm, bir küçüğü de 21 mm’dir. Bu ölçüler her markada farklılık gösterir. Değerlere çok önem vermeyin. Sadece kullandığınız marka pompanın uclarının alternatiflerinin de olduğunu bilin. Bunu bilmediği için sağarken çok zorlanan anneler var. Sağarken göğüs uçlarınız ilk zaman acısa bile zamanla o da kalmayacaktır. O nedenle başlıklar çok önemli… 


Kullandığınız başlığın size uygun olup olmadığını anlamak için, sağarken göğüs ucunuz ve aerolanız huninin içinde rahat hareket ediyorsa sorun yok demektir. Sağma işleminiz bitiğinde göğüs ucunuz normalden büyük görünse de aerolanızda kabarıklık, şişkinlik olmamalıdır.Bu başlık eğer sizin için uygunsa sütünüzün akışını etkilemeyecek, rahat rahat sağabileceksiniz.

Esra Ertuğrul
Hamile Eğitmeni ve Emzirme Danışmanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz