Her mutfak için gıda güvenliği kuralları:
Bir evdeki en kirli iki yer banyo ve mutfaktır. Hatta her yemek pişirmeden sonra rutin olarak temizlenmeyen bir mutfak banyodan daha kirli bile olabilir. Bu yüzden gece mutfak lavabosunda bulaşık bırakmayın. Ayrıca açıkta kalmış gıda maddeleri haşerat ve kemirgenler için davetiyedir.
Çok kirli bir yüzeyini ilk olarak tek kullanımlık bir kağıt havlu ile kabaca temizlemek en iyi başlangıç hareketidir. Kirlilik yaratıcı esas kalabalık ortadan kalktıktan sonra temiz bez ve sabun ya da dezenfektanla bölgeyi temizlemek daha kolay olacaktır.
Mutfak bezleri, havluları hatta fırın eldivenlerini belirli aralıklarla yıkayın. Her gün kullanılan süngerler ve bezler kullanıldıktan sonra sıkılıp kurumaya bırakılmalıdır. Mutfak bezlerini çamaşır suyunda gece bekletmeyin. Bu hem dezenfeksyion açısından gereksizdir, hem dökülme riski taşır hem de bezlerinizin ömrünü azaltır.
Tahta kaşık ve mutfak aleti kullanmak tavsiye edilsede gıda güvenliği açısında tahta malzeme kullanmak yalnıştır. Tahtanın temizlenmesi zordur ve gerek yemek suyu gerekse bulaşık suyu olsun içine girdiği sıvıyı emer. İyi bir gıda firmasında bırakın tahta mutfak malzemesini tahta palet bile kullanılmaz.
Kesme tablalarınız aşındığında atın ve yenisini alın.
Temizlikten sonra dikkat edilecek en önemli husus çapraz bulaşmadır. Pişmemiş çiğ gıdaların pişmiş gıdalara çeşitli sebeplerle temas etmesinden kaynaklanır.
Örneğin et kestiğiniz tablayı temizlemeden ve hatta dezenfekte etmeden salata doğramayın. Birden fazla kesme tablası kullanmak bir çözümdür. Bir başka örnek vermek gerekirse tavuk kavurmak için kullandığınız kaşığı pişmiş çorbanızın içine daldırmayın.
Buzdolabınızda çiğ gıdaların – özellikle hayvansal ürünlerin – pişmiş gıdalar ile temasını ve karışmasını engelleyin.