Dikkat edilmesi gereken, inek sütünün 1 yaşına kadar tüketilmemesi ve pastörize olmamış süt ürünlerinin hiçbir zaman kullanılmaması. Evde çiğ sütten yapılacak bir lor peyniri pastörizasyondan geçmediği için, yeterince kaynayamayabileceği için bu anlamda riskli olabilir. Ancak yoğurttan ya da pastörize edilmiş peynirden yapılan ürünlerde sakınca olmayabilir. En önemli risklerden biri de Brusella. Brusella koyun, keçi, sığır, manda gibi hayvanlardan insanlara geçen bir hayvan hastalığıdır. Brusella mikrobu 60°C ısıya 10 dakikada, kaynama sıcaklığında 5 dakika maruz kalınca ölür. En çok bulaşma çiğ sütten yapılan peynirle olur. Yoğurt ile bulaşması mümkün değildir. Çünkü yoğurt yapılırken süt mutlaka kaynatılır ve ilave edilen maya sütü asidifiye eder. Bebeklere çökelek ve lor verilebilir ama bunların mutlaka pastörize edilmiş ürünler olmasına dikkat etmek gerek. Pastörize süt kullanmanızı ve bebeğinize bu ürünleri vermeden önce bu konuda mutlaka doktorunuzdan bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Lor peyniri ------>100 gramda:
Enerji Değeri---->202,15 kcal
Protein----------->14,44 g
Kalsiyum--------->700 mg
Fosfor------------>650 mg
Karbonhidrat---->0,93 g
Yağ--------------->15,63 g
Taze peynir, lor, çökelek
“Gıdalara İlişkin Sorular” sayfasına dön
Kimler çevrimiçi
Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir
ARKADAŞINA
GÖNDER
Arkadaşınıza gÖndermeniz için üye girişi yapmanız gerekiyor.